Veroilmoitusrumba

2016-05-18 15.18.47

Alan olla loppusuoralla jokavuotisen haasteen selättämisessä: veroilmoituksen laatimisessa. Saksalaisella verojärjestelmällä on hankala maine. Maassa on siksi kokonainen veroneuvojien (Steuerberater) ammattikunta. Heidän taksansa ovat huiman korkeita, joten moni on veroneuvojan puoleen kääntymisen sijaan liittynyt veroyhdistykseen, jonka tuloihin sidottua vuosimaksua vastaan saa veroneuvontaa. Tiedän saksalaisia, joiden mielestä veroilmoitus on niin täyttä hepreaa, että sitä ei voi millään laatia itse. Koska olen aina pitänyt haasteista, päätin että minäpä selviän tästä ihan omin voimin.

Ensimmäisen kerran tein veroilmoituksen menestyksekkäästi kaksi vuotta sitten. Avuksi hankin Wiso Steuer Sparbuch– nimisen ohjelman. Se maksoi muutaman kympin ja osoittautui kullanarvoiseksi. Syötin sinne tietojamme ja ohjelma puolestaan kertoi, mitä mikäkin otsikko tarkoitti, milloin jonkin kohdan täyttäminen oli puutteellista ja mitä vähennyksiä saattaisimme vielä saada. Lopuksi täytetyn veroilmoituksen pystyi siirtämään suoraan valtion sähköiseen verojärjestelmään. Ohjelma myös kertoi, mistä jutuista piti vielä lähettää perässä kuitit. Muistilistan vaadittavista kuiteista ja valmiin saatekirjeen verotoimistoon sai tulostettua suoraan ohjelmasta. Ensimmäisellä kerralla päätös tuli jo parissa viikossa ja rahatkin saman tien. Viime vuonna taisin lähettää veroilmoituksen pahimpaan ruuhka-aikaan, sillä päätöksen saamisessa kesti pari kuukautta. Molemmilla kerroilla sain kaikki vähennykset, joita olin hakenutkin.

Jos avioliitossa oleva pari tekee yhteisen veroilmoituksen (oletusarvo), niin se tehdään miehen nimellä. Meinasin repiä pelihousuni, kun täytin ensimmäistä kertaa veroilmoitusta enkä voinut syöttää tietojen antajan kohdalle omaa nimeäni. Tuolloin miehelläni oli vain apuraha, joka ei ollut verotettavaa tuloa ja niinpä veroilmoitukseen tuli muutenkin vain minun tuloni ja vähennykseni. Mutta silti se piti tehdä miehen nimissä. Mikä maa tämä oikein on?? No sellainen maa, jossa on käytössä myös monenlaisia titteleitä:

tittelit

Verotuksessa voi vähentää kaikenlaisia mielenkiintoisia asioita. Osittain ne ovat samoja kuin Suomessa, kuten vaikka työmatkakuluja, työhuonevähennys kotona työskentelevältä tai kotitalousvähennys (20%). Tässä listaa joistakin asioista, joista tänä vuonna hain vähennystä tai jota vero-ohjelma ehdotteli minulle:
– kakkosasunnon vuokra, kun työpaikka on toisella paikkakunnalla (niin kuin meillä miehen tapauksessa), huonekalut ja muutto sinne, matkat kodin ja kakkosasunnon välillä sekä päiväraha työpaikkakunnalla oleskelun ensimmäiseltä kolmelta kuukaudelta
– päiväkotimaksut
– kirkollisvero
– veroneuvojan kulut tai vero-ohjelman hankintahinta(!)
– liikennevastuuvakuutus ja yksityinen vastuuvakuutus
– vuokran ns. sivukulut (Nebenkosten) siltä osin, kun ne koskevat työvoiman käyttöä (esim. talonmies)
– työpaikan hankkimisesta koituneet kulut, ts. matka työhaastatteluun
– passin hankinta, jos on työmatkoja ulkomaille
– ns. poikkeukselliset kustannukset (außergewöhnliche Belastungen), jotka ylittävät tietyn summan; näihin voi laittaa vaikkapa lääkäri- ja hammaslääkärikuluja, silmälasien tai erityisten apuneuvojen hankinnan. Tämän pointtina tuntuu olevan tasata kuluja niiltä, joilla on vamma tai sairaus, joka aiheuttaa kohtuuttomia kuluja.

Veroilmoituksen täyttäminen itse vie minulta aina paljon aikaa. Ensimmäisellä kerralla kului tuntikausia pelkän terminologian ja systeemin selvittelemiseen. Joka vuosi pitää hetken haeskella, että mihin kohtaan mikäkin vähennys kuuluu. Säilytän nykyään kaikki kuitit, joiden suinkin voin kuvitella sujahtavan veroilmoitukseen. Google laulaa, kun sitten etsin esimerkkejä vähennyskelpoisista asioista. Moni ulkoistaa veroilmoituksen tekemisen siksi, ettei jaksa käyttää aikaa siihen. Toisaalta veroneuvojaakin varten pitää käydä läpi ja järjestellä kuitit ja tositteet. Siitä on vain askel itse ilmoituksen täyttämiseen. Voi olla, että veroneuvoja keksisi vielä joitain vähennysmahdollisuuksia, joita en ole tullut ajatelleeksi. Toisaalta uskon, että olen kyllä huomioinut ainakin ne suurimmat vähennyksien kohteet, joten veroneuvojan palkkion jälkeen emme välttämättä jäisi yhtään enempää plussalle. Sitäpaitsi tunne siitä, kun selviytyy jostain vaikeasta tehtävästä, on korvaamaton. Selvisin! Pärjäsin! Osasin! Ja saksaksi vielä!

Advertisement

3 thoughts on “Veroilmoitusrumba

  1. Päivitysilmoitus: Vakuutusten viidakko | Puolivälissä

  2. Päivitysilmoitus: Kynäihmisiä ja niitä muita | Puolivälissä

  3. Päivitysilmoitus: 10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle | Puolivälissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s