Vakuutusten viidakko

2016-07-29-16-45-30-1

Saksalaiset käyttävät paljon asiantuntijapalveluita, joita Suomessa ei juuri harrasteta. Monien mielestä veroneuvojan palkkaaminen on aivan välttämätöntä (itse tosin taistelin veroilmoituksen menestyksellisesti itse kasaan). Minullakin on nykyään vakuutusmeklari. Ja uutuutena myös lakimies, johon piti turvautua juurikin vakuutusasioissa.

Kaikkein tärkein ja kaikille pakollinen vakuutus Saksassa on tietenkin sairasvakuutus (Krankenversicherung). Sairaskassa valitaan itse ja vakuutusmaksu pidätetään palkasta. Jos tuloja ei ole, voi kuulua ilmaiseksi aviopuolisonsa vakuutukseen (ja lapset vanhempiensa vakuutukseen). Työttömien ei tarvitse maksaa vakuutusmaksua, mutta tulottomat, jotka eivät saa mitään tukia, joutuvat maksamaan itse sairasvakuutuksen minimimaksun (noin 150 euroa kuukaudessa). Auton omistajan on pakko hankkia liikenneturvavakuutus (Kfz-Haftpflichtversicherung), aivan kuten Suomessakin. Näiden lisäksi on koko joukko vakuutuksia, jotka eivät ole pakollisia, mutta joita kyllä aivan välttämättöminä suositellaan.

Yksi näistä must have -vakuutuksista on yksityishenkilön vastuuvakuutus (Privathaftpflichtversicherung). Se kattaa kolmannelle osapuolelle koituvat vahingot, jotka vakuutuksen ottaja tai hänen perheenjäsenensä on tuottanut. Tämän hankin sen jälkeen, kun vähän joka puolelta toitotettiin sen tärkeyttä eikä vakuutus maksa montaa kymppiä vuodessa. En ole vielä joutunut turvautumaan siihen, mutta varsinkin lapsiperheissä voi tietenkin aina sattua ja tapahtua. Lapsi potkaisee pallon naapurin ikkunasta läpi? Ei haittaa, vastuuvakuutus kattaa.

Kovasti myös suositellaan oikeusturvavakuutusta (Rechschutszversicherung), joka kattaa mahdolliset oikeudenkäyntikulut. Sellaista minulla ei ole, mutta saattanen kyllä hankkia, etenkin kun nyt ensimmäistä kertaa tuli tarvetta lakimiehen palveluille. Muistatteko kesäisen automatkamme Italiaan, jonne nappasin lennosta vuokra-auton, kun oma koslamme kosahti lähtöpäivän aamuna? Vuokra-autoa varatessa buukkasin myös lisävakuutuksen, joka kattaa vahinkotapauksessa omavastuuosuuden. No, tietenkin autoa kolhittiin Italiassa, joten heti paluuni jälkeen täytin sähköisen vahinkoilmoituksen vakuutysyhtiölle ja skannasin mukaan kaikki ohjeiden mukaiset paperit. Aikanaan sain sähköpostia, jossa peräänkuulutettiin vielä auton korjausarviota. Siihen koko homma meinasi tyssätä. Vuorafirma ei nimittäin vastannut yhteydenottoihini ja vakuutusyhtiö pysyi tiukkana: ei korvausta ennen kyseistä paperia. Kyseenalaistin kyllä sen, mihin sitä tarvitaan, olihan minulla todiste siitä että vahinko oli tapahtunut ja vuokrafirma oli pidättänyt omavastuuosuuden luottokortiltani. Ja jos vakuutuksen piti kattaa nimenomaan omavastuu, niin miksi heitä kiinnosti tietää, kuinka paljon auton korjaaminen oikeasti tuli vuokrafirmalle maksamaan? Kun tulosta ei meinannut syntyä, niin käännyin lopulta tutun lakimiehen puoleen. Kas kummaa, johan alkoi homma edetä. Tänään sain vihdoin – 2,5 kuukauden kuluttua vahinkoilmoituksen tekemisestä – päätöksen, että koko 975 euron omavastuuosuus korvataan minulle. Loppu hyvin, kaikki hyvin, ja lakimieskin laskutti minulta vain tunnin työn. Mutta ikinä ei tiedä, millaisista asioista tulevaisuudessa saattaa joutua tappelemaan oikeusteitse, joten oikeusturvavakuutus voisi tosiaan olla hyvä olemassa.

Ystävien kanssa tuli äskettäin puhetta siitä, että heidän miehensä ovat hommanneet henkivakuutukset. Sen tärkeyttä pohdiskeli myös Puutalobaby-blogin Krista äskettäin. Aiemmassa elämänvaiheessa ei henkivakuutus tullut mieleenkään. Mitäpä iloa jostain kertakorvaussummasta vanhemmilleni olisi ollut, jos minä olisi ottanut ja kuollut? Mutta nyt kun miettii oman perheen pärjäämistä ihan jo taloudelliselta kannalta siinä tapauksessa, että toiselle tapahtuisi jotain, niin vakuutus alkaa tuntua hyvältä ajatukselta. Eikä pelkästään kuolemantapauksen varalta, vaan myös mahdollisen työkyvyttömyyden osalta. Vakuutukset ovat aina asioita, jotka hankitaan pahimman mahdollisen skenaarion varalta. Niissä maksetaan siitä toivosta, että niihin ei tarvitsisi turvautua. Optimistinkin on syytä hyväksyä se mahdollisuus, että kaikki ei mene aina putkeen.

Mitähän seuraavaksi? Testamentti..? Hoitotestamentti..? Kertokaapa te, mitä vakuutuksia olette katsoneet tarpeellisiksi.

Advertisement

4 thoughts on “Vakuutusten viidakko

 1. Minulla on ammattiliiton kautta henki-ja tapaturmavakuutus. Olen lisäksi ottanut tapaturma, työkyvyttömyys- ja sairausvakuutuksen(laajemman kuin ammattiliiton kautta). Eli jos nyt joudun työkyvyttömäksi, saan tietenkin eläkkeen, mutta sen lisäksi kuukausittaisen summan vakuutuksen kautta. Lisäksi listalla oli liuta diagnooseja, joiden tullessa todettua, kolahtaa pankkitilille kertasumma. Esim nyt olisi lukratiivista hommata munuaisten vajaatoiminta 😁 (Hoitajahuumoria). Lisäksi olen vakuuttanut Samsonin työkyvyttömyyden ja tapaturmien varalle. Ja kas kummaa, kaksi päivää vakuutuksen myöntämisen jälkeen Sampan lonkasta löydettiin poikkeama, joka voi johtaa siihen, että hän joskus aikuisena voi tarvita tekonivelen. Ja vakuutuksen ansiosta hän voi halutessaan teettää sen yksityisellä.
  Jotenkin tässä ammatissa on kaikenlaiset worst case scenario -jutut mielessä, siksi olen panostanut tähän. Sairastaminen on kallista.

  Tykkää

 2. Mun (saksalaisen) miehen isä on vakuutusfirmalla töissä ja he ovat ympäripuhuneet minut hankkimaan yhtä sun toista vakuutusta. Minulta löytyy noiden sun mainitsemien vakuutusten lisäksi työkyvyttömyysvakuutus sekä sairasvakuutuksen yksityinen ”lisävakuutus”. Tälllä saan esim. sairaalassa ollessa hoitoa ylilääkäriltä ja pääsen aina kahden hengen huoneeseen. Tätä tuli käytettyä poikani syntyessä, kun sain olla yksin huoneessa. Oli mahtavaa saada olla rauhassa siellä pienen vauvan kanssa 😊

  Tykkää

  • Kätevää että sun vakuutusjutut hoituu perhepiirissä 🙂 Työkyvyttömyysvakuutus on varmasti hyvä lisä henkivakuutukseen. Mä olisin kaivannut synnytyksen jälkeen ihan yksityishuonetta, kahden hengen huoneessakin oli liian rauhatonta. Mutta sellaisen olisi kai saanut vain yksityisvakuutuksella tai sitten tuurilla jos huone olisi sattunut olemaan vapaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s