Vuoden tärkein juhla

p1090009

Romanialaiset valmistautuvat jälleen innolla tärkeimpään vuotuiseen juhlapyhään. Jääkaapit tungetaan täyteen ruokaa ja keittiöissä käy kuhina, kun pöytään halutaan saada parasta. Ei, en puhu joulusta, vaan uudesta vuodesta. Minulla kesti pitkään ymmärtää, että romanialaiset lataavat uudenvuoden viettoon paljon enemmän odotuksia kuin jouluun. Jokusen kerran mieheni on suutahtanut liiallisesta rentoudestani vuoden tärkeimmän päivään suhteen. On äärimmäisen vakava kysymys, miten, missä ja kenen kanssa uutta vuotta vietetään. Siihen ei pidä suhtautua kevyesti, olkia kohauttaen. Vähän sama kuin meille suomalaisille joulun vietto. Ei silloin ole todellakaan se ja sama, mitä pöytään katetaan ja keiden kanssa pyhäpäiviä vietetään.

Mies ei osaa sanoa selitystä sille, miksi uusi vuosi on heille niin tärkeä. Itse epäilen, että se on yleistä itäeurooppalaista perua. Venäjän vallankumouksen jälkeen, Neuvostoliiton syntyaikoihin, joulun viettäminen kiellettiin. Kristilliset juhlat pyrittiin häivyttämään taka-alalle ja niiden korvikkeeksi korostettiin uskontoneutraaleja juhlia, kuten uutta vuotta. Joulukuusesta tuli uuden vuoden kuusi ja Pakkasukko tuli jakamaan lahjoja lapsille. Vuosikymmenien aikana uuden vuoden vietto juurtui tärkeäksi osaksi myös kommunististen naapurimaiden traditioita. Romaniassa kyllä vietettiin jouluakin, toisin kuin Neuvostoliitossa, mutta uusi vuosi ajoi silti sen ohi.

Romanialaiseen uuden vuoden viettoon kuuluu itsensä syöminen ähkyyn. Pöydässä on monenlaista ruokaa ja niitä käydään napostelemassa läpi yön. Perinteisesti aina on joitakin, jotka päätyvät sairaalaan ylensyönnin takia. Tyypillinen uuden vuoden ruoka on kala, sillä kalan suomut ennustavat rahaa tulevalle vuodelle. Miehen kotiseudulla ei tuoretta kalaa ole helposti saatavilla, sillä he asuvat sisämaassa, kaukana meren tai isompien jokien varrelta. Siksi he syövätkin kalaa lähinnä vain uutena vuotena. Joskus kala – karppi – on hankittu elävänä ja sitä pidetään kylpyammeessa siihen asti, että on aika valmistaa ateria. Juhlaruokien joukosta löytyy myös kaalikääryleitä (sarmale), joita tarjoillaan kaikissa juhlatilanteissa häät mukaan lukien.

dscn0953

Uutta vuotta ei välttämättä oteta vastaan pelkän perheen kesken, vaan oleellista on juhlia tärkeimpien ihmisten seurassa. Miehen ystäväpiirillä oli tapana (ja on yhä edelleenkin) järjestään bileet jonkun luona. Yhden kerran minäkin olin mukana siellä. Aamuyöllä piti kävellä kotiin, sillä takseja ei todellakaan ollut tarjolla. Uusi vuosi on niin tärkeä juhla, että silloin ihan kaikki ovat vapaalla. Lapsen saatuamme olemme kököttäneet uudet vuodet kotona kaksistaan. Tänä vuonna sentään saamme kylään ystäviä Suomesta. Ehkä se luo miehellekin enemmän juhlafiilistä ja yritän nyt itsekin muistaa myötäillä mukana miten erityinen ja tärkeä ilta onkaan kyseessä – vaikka itselläni ei ole mitään erityistä suhdetta kalenterivuoden vaihtumiseen. Mutta miehelle kyseessä tuntuu olevan myös kansallistunteeseen kytkeytyvä juhlapyhä. Hän nimittäin juuri näyttää lapselle YouTubesta videoita romanialaisista kansallispuvuista ja he hoilaavat yhdessä kansanlaulua ”Noi suntem români” (Olemme romanialaisia).

 

Advertisement

2 thoughts on “Vuoden tärkein juhla

 1. Prost Neujahr! On kiva, että kerrot Romaniasta. Se on Euroopan kolkka, josta en kovin paljoa tiedä, mutta se on erittäin mielenkiintoinen. Tunnen joitakin Romanian Banatin ja Siebenbürgenin maakuntien saksalaiskylistä tänne muuttaneita ihmisiä. Minulla on sellainen käsitys, että historiallisista ja maantieteellisistä syistä Romanian eri kansanryhmät elivät omissa piireissään ja ja säilyttivät kukin oman kielensä ja juhlaperinteensä, Banater Schwaben katoliset rituaalit, Siebenbürger Sachsen evankeliset. Totutuun tapaan he pitävät yhteisöllisyyden keskenään Saksassakin. Nicolae Ceaucescu hankki hallitusaikaanaan länsivaluuttaa (DM )mm. niin, että antoi (myi) saksalaiskylien asukkaille lupia muuttaa pois maasta ”kotimaahansa” ja BRD maksoi mielellään. Romanian ortodokseja näyttää olevan koko maassa. Ikävää, että Romanian romanien elinolosuhteet kotimaassaan eivät ole vieläkään kohentuneet.

  Tykkää

  • Romaniassa eri etniset ryhmät todellakin elävät eristyksissä toisistaan ja vähemmistöjä (paitsi saksalaisia) syrjitään. Suomessa on suomenruotsalaisia ja miehellä kesti kauan tajuta että he eivät ole ruotsalaisia vaan suomalaisia joiden äidinkieli vaan on ruotsi. Romaniassa vaikkapa unkarilaiset eivät ole vain oma kieliryhmänsä vaan katsovat olevansa eri kansallisuutta kuin romanialaiset, viis siitä mitä passissa lukee.
   Tuosta romaniansaksalaisten myymisestä Saksaan olinkin kuullut. Romanian nykyinen presidentti on muuten saksalaisvähemmistöä ja evankelinen!
   Guten Rutsch sinnekin päin Saksaa!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s