Kun viime viikolla ajoimme Sveitsin läpi, huokailin koko matkan maisemien kauneuden vuoksi. Haluan tänne seuraavalle lomalle! henkäisin miehelleni. Mutta Zürichissä kuljeskellessa maan hintataso alkoi konkretisoitua. Pysähdyimme lounaalle aivan tavalliseen, normaalihintaiseen paikkaan ja tilasimme annokset lounaslistalta. Kaksi pääruokaa ja yksi pieni lasi viiniä maksoivat yhteensä 68 frangia mikä on melkein saman verran euroissa. Jäimme miettimään, onko sveitsiläisilläkään varaa syödä säännöllisesti ulkona näillä hinnoilla. Keskipalkka maassa on toki yli 6000 euroa, mutta lounashinta on silti moninkertainen naapurimaihin verrattuna. Lomakohteena Sveitsi ei enää tuntunutkaan niin houkuttelevalta.
Intouduin sitten vertailemaan elinkustannuksia eri kaupungeissa. Netistä löytyy siihen tarkoitukseen sivustoja, joihin käyttäjät ovat syöttäneet asuinpaikkansa hintatietoja. Vertailtavaksi voi valita kaksi kaupunkia. Esimerkiksi Expatistan-sivustolla näytetään hintatietoja asumisesta, ruoasta, ravintoloista, vaatteista, julkisesta liikenteestä ja niin edelleen. Asumisen suhteen on vertailtu 85 neliön asuntoja kalliilla, normaalilla ja edullisella alueella ja vastaavasti 45 neliön asuntoa samoilla spekseillä.
Sivuston vertailun perusteella Zürich on kokonaisuudessaan melkein tuplasti kalliimpi kuin Berliini. Esimerkiksi asuminen on 129% kalliimpaa alppimaassa kuin Saksan pääkaupungissa. Berliini onkin tosin tunnettu edullisesta asumisen hintatasostaan, joskin hinnat ovat viime vuosina olleet rajussa nousussa.
Entä mikä mahtaa olla hintaero entisen ja nykyisen kotikaupunkini välillä? Näppituntumalla sanoisin, että Hampuri on reilusti Helsinkiä halvempi. Ruokakauppalasku on aina paljon pienempi kuin Suomessa ja ravintoloissa ja kahviloissa selviää poikkeuksetta pienemmällä loppusummalla. Yllätyinkin kovasti, kun lopputulos oli tämä:
Hampurissa asuminen on siis kokonaisuudessaan ainoastaan 9% edullisempaa kuin Helsingissä! Vuokra-asuntojen hinnat ovat täällä kovat. Isommissa asunnoissa hintaero ei välttämättä ole merkittävä, sen sijaan yksiöitä ja pieniä kaksioita Hampurista voi löytää paljon edullisemmin. Omistusasuminen ei ole Saksassa lainkaan niin suosittua kuin Suomessa ja se onkin suhteessa kalliimpaa kuin vuokralla asuminen. Hampurissa kalleimmilla alueilla neliöhinta voi nousta seitsemääntuhanteen euroon – aivan kuin Helsingissäkin. Ruoka, alkoholi ja ulkona syöminen ovat niitä asioita, joissa Hampuri on selvästi Helsinkiä halvempi.
Mielenkiintoisia tilastoja! Miltä näyttää vertailu Helsingin ja oman kotikaupunkisi välillä? Kokeile täällä: https://www.expatistan.com/cost-of-living
Hyvästä syystä rajan pinnassa asuvat sveitsiläiset ryntäävät lauantaisin supermarketteihin ruokaostoksille Saksan puolelle. Kaiken lisäksi he saavat tullissa maksattaa Mehrwertsteuer´in (liikevaihtoveron?) takaisin. Sveitsi ei kuulu EU:hun. Tullit ja rajat ovat aivan kuin Suomessa vuoteen 1995 asti. Sitä aikaa ja markkaa jotkut suomalaiset näköjään kaipaavat takaisin. Muinoin saksalaisilla oli varaa lomailla Sveitsissä, kun frangi ja DM olivat suunnilleen tasoissa. Nykyään se on rikkaitten huvia. Sveitsi lienee tehnyt sopimuksia EU:n kanssa, koska nykyään saa sentään viedä tullitta tavaraa Sveitsiin. Muinoin joku suomalainen opiskelija joutui maksamaan tullia äidin 5 eväslihapullasta. Nykyään ei tarvitse eväitään tullata. En verrannut Helsinkiin, mutta asuinkaupungissani täällä Lounais-Saksassa on on (teoreettisesti) noitten kriteerien mukaan 14 % halvempaa elämä kuin Hampurissa.
TykkääTykkää
20 EU-vuoden aikana sitä on autuaasti unohtanut sellaisenkin asian kuin tullaaminen… Olenkin ymmärtänyt että moni rajan läheisyydessä saattaa valita Saksan puolella asumisen. Toisaalta verotus on Sveitsissä kevyempää.
Hampurin hintatasoa nostaa asuntojen kalleus. Veikkaan että muutoin ei hintatasossa ole hirveästi eroa kaupunkiemme välillä. Toki suurkaupungissa on alueita joissa ravintolat ovat kalliimpia.
TykkääTykkää