Hiljattain kirjoitin siitä, miten paljon sopeutumiseen vaikuttaa se, että oppii luovimaan sujuvasti uudessa asuinympäristössään ja löytää kaipaamansa tuotteet suuremmitta ponnisteluitta. Pohjois-Saksan kauppojen elintarvikevalikoima on varsin lähellä Suomea, täältähän löytyy vaikkapa salmiakkia ja lakritsia ihan joka paikasta. Mutta joitain asioita en ole onnistunut bongaamaan. Yksi sellaisista on piirakkataikina. Suomessa ostin aina pakasteesta sitä ihanaa perunaa sisältävää valmistaikinaa. Täällä kolusin kaikkien markettien pakastehyllyt tuloksetta. Vasta hiljattain hoksasin puusilmäisyyteni, piirakkataikinaa löytyisi tuoretuotteena kylmähyllystä… Mutta enää en sitä tarvitse, sillä olen löytänyt reseptin maailman parhaaseen suolaisen piirakan pohjaan! Jossain vaiheessa en yksinkertaisesti leiponut suolaisia piirakoita ollenkaan, sillä en voi sietää niitä jauhoista, voista ja vedestä tehtyjä perustaikinoita, jotka hajoavat käsiin eivätkä edes maistu miltään.
Tämän piirakkapohjan salaisuus on yhtäältä rahkassa, joka antaan taikinaan mehevyyttä ja toisaalta spelttijauhoissa, joissa on vehnäjauhoja enemmän makua. Saksassa speltti (Dinkel) on suurin piirtein sama kuin Suomessa ruis. Sitä on ihan joka puolella. Spelttileivät ovat peruskauraa ja meidän aamiaismuromyslimme on sekoitus kauraa ja spelttiä. Mutta pitemmittä jaaritteluitta tässä piirakkapohjan resepti, joka on peräisin Glorian Ruoka ja viini -lehdestä kymmenen vuoden takaa:
100 g voita
5 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa
250 g rahkaa
Nypit voi, jauhot ja suola keskenään. Sekoita lopuksi rahka joukkoon. Painele piirakkataikinan pohjalle tai säilytä tunnin verran jääkaapissa, jos haluat kaulittavamman version. Tästä määrästä riittää melkein uunipellilliseen ohehkoksi kaulittuna. Jos haluat sopivan määrän normaalikokoiseen pyöreään piirakkavuokaan, niin vähennä aineksista ainakin viidennes (esim. 80 g voita, 4 dl jauhoja, 200 g rahkaa).
Eilen tein olut-sipulipiirakan (hauduta sipuleita oluessa kera hunajan ja timjamin kunnes neste on melkein haihtunut, kippaa piirakkapohjalle ja ripottele päälle Gruyere-juustoa), mutta yksi ikisuosikkini ja aina kehuja keräävä versio on kinkku-aurajuusto-paprika-täyte. Päälle juustoraastetta ja muna-kermaseosta ja avot! Kunhan kevät vihdoin saapuisi, niin teen ehdottomasti taas parsapiirasta. Toistaiseksi kelit ovat vielä niin kylmät, että parsakausi ei taida alkaa tämän kuun puolella.
Jee, ruokapostauksia! Ja jee, parsaa! Kohtahan sitä taas saa 🙂 Mä en olekaan tehnyt rahkapohjaa, joten kokeilen sitä seuraavaksi. Ja olut-sipulipiirakka kuulostaa tosi hyvältä! Mitäs olutta laitoit?
TykkääTykkää
Jee kun tykkäät ruokapostauksista! 😀 Ohjeessa suositeltiin tummaa olutta mutta mä käytin nyt ihan peruslageria ja hyvin pelitti. Freesaa ensin sipuleita voissa ennen oluen lisäämistä mutta älä anna ruskistua.
TykkääTykkää
Parsa mainittu! ❤ Piirakkapohjakaan ei kuulosta yhtään hullummalta, kokeiluun menee!
TykkääTykkää
Tästä se lähtee! Erään ystäväni mukaan kevään varma merkki on Päivin parsapäivitykset 😀
TykkääTykkää
Valmispiirakkapohjien suurkuluttajana tuota reseptiä vois kokeillakin, niin tulis vähän vaihtelua. Kiitos reseptistä, lisää vaan!
Parsakautta odotellessa… ❤️
TykkääTykkää
Kannattaa testata! Vaikkei valmispohjissakaan mitään vikaa ole, niin vaihtelu virkistää.
TykkääTykkää
Nam, lisää reseptejä!
TykkääTykkää
Onpas siellä nälkäisiä lukijoita 😀
TykkääTykkää
Mäkin voisin kokeilla 🙂 Kauanko pidät tuota uunissa ja missä lämpötilassa?
TykkääTykkää
200 astetta ja puolisen tuntia. Jos täytteet on kovin kosteita niin voit ensin esipaistaa pelkkää pohjaa 5-10 min, mutta yleensä en vaivaudu.
TykkääTykkää
Terkkuja Päivi, olipa mukava lueskella sun blogia! Tämä piiras menee varmasti kokeiluun ja seuraavaan ruokapostaukseen toive siitä kanadalaisesta piirakasta, johon ei kai paljon muuta tullut kuin sokeria. 🙂 T: Eevis
TykkääTykkää
Kiitos! Sokeritorttu, ah! Saankin hyvän syyn leipoa sellaisen jos postaan ohjeen 🙂
TykkääTykkää