Kodinvaihto loman ajaksi

Lapsen syntymän jälkeen on matkustaminen muuttanut muotoaan. Suhteemme alkuvaiheessa reppureissasimme ja majoituimme nuhjuisissa hotelleissa, jotka sopivat pieneen budjettiimme. Häämatka oli ensimmäinen reissu, johon käytimme vähän enemmän rahaa. Teimme road tripin keskisessä Euroopassa, pääasiassa Ranskan viiniseuduilla. Silloinkin majoituimme melko edullisissa paikoissa, sillä panostimme mieluummin hyviin ravintoloihin.

P1120053

Ensimmäiselle matkalle lapsen kanssa lähdimme tämän ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Lyhyt pyrähdys Osloon ja pitempi joululoma Suomessa sukulaisten luona opettivat kaksi asiaa: lapsen kanssa tarvitsee aiempaa enemmän tilaa ja omaa rauhaa. Hotellihuoneessa ei ole tilaa. Kun lapsen laittaa nukkumaan illalla, pitää itse viettää illan viimeiset tunnit pimeässä tai puolihämärässä kuiskaillen. Sukulaisten luona ei ole omaa rauhaa. Niin ihanaa kuin onkin viettää aikaa perheen kanssa, on se varsinkin pienen ja itkuisan vauvan kanssa myös stressaavaa. Ei ole mukavaa tietää, että vauva herättää kaikki keskellä yötä. Sitä paitsi harvalla sukulaisella tai ystävällä on kodissaan erikseen vierashuone, joten majoitumme joko olohuoneessa tai valtaamme lastenhuoneen. Tavaramme ovat levällään ja tunnemme olevamme toisten jaloissa, vaikka isännät kuinka muuta vakuuttelisivat.

Viime kesänä päätimme viettää pitkän loman Suomessa, kokonaisen kuukauden. Mies tosin pystyi olemaan mukanamme vain ekat pari viikkoa, sitten hän joutui palaamaan töihin. Koska meillä oli kerrankin aikaa, halusin viettää osan lomasta Helsingissä. Helsinki oli kotikaupunkini 15 vuoden ajan ja sillä tulee aina olemaan paikka sydämessäni. Halusin fiilistellä tuttuja katuja ja löytää uusia ihania paikkoja. Ja siinä sivussa tietenkin myös tavata vanhoja ystäviä kaikessa rauhassa. Mutta missä asuisimme? Kahta viikkoa emme voisi oleilla kenenkään nurkissa yhtäjaksoisesti (sen kehtaan tehdä vain vanhempieni luona, mutta he eivät asu pääkaupunkiseudulla) eikä lapsen ja tavararöykkiön siirtäminen aina uuteen paikkaan muutaman yön välein houkutellut.

2015-07-07 14.41.08-1

Ensin katselin airbnb-tarjontaa. Viime vuosina olemme suosineet asunnon vuokraamista hotellien sijaan ja kokemukset ovat aina olleet erittäin hyviä. Kaksi viikkoa Helsingissä tulee kuitenkin kalliiksi. Ja samalla harmitti, että kotona huolella hoitamani parvekekukat ehtisivät kuolla reissun aikana. Sitten välähti: mitä jos vaihdetaan koteja jonkun kanssa? Kirjoitin heti facebook-seinälleni, että olisiko joku helsinkiläinen tuttuni tai tutuntuttuni kiinnostunut tulemaan Saksaan kesällä ja vaihtamaan asuntoja kanssamme? Sain nopeasti monta vastausta ja päädyimme vaihtamaan asuntoa vanhan opiskelukaverini kanssa.

Oman kodin terassi ja vaihtokodin parvekenäkymät

Kotimme olivat samankokoiset ja molemmista löytyi lapsiperhevarustelut: pinnasänky, syöttötuoli ja leluarsenaali. Hoidimme toistemme parvekeviljelmät. Vinkkasimme toisillemme, mitä nähtävää ja koettavaa lähialueilta löytyisi. Ylipäänsä oli rauhoittavaa tietää, että joku katsoi asuntomme perään poissaollessamme. Helsingin-tukikohtamme sijaitsi kivenheiton päässä veljeni kodista, joten kävimme harva se ilta heidän luonaan, mutta vetäydyimme yöksi omaan rauhaamme. Loma oli kaiken kaikkiaan juuri niin ihana, kuin olin toivonutkin siitä huolimatta, että heinäkuun säät olivat mitä olivat. Ensi kesänä olen jo suunnitellut samaa, vaikkakin tällä kertaa viivymme Suomessa lyhyemmän aikaa ja siitäkin osan vanhempieni luona. Täältä tullaan taas, kesä-Helsinki!

Advertisement

5 thoughts on “Kodinvaihto loman ajaksi

  1. Mahtava idea. Me ollaan vuokrattu Airbnb:ssä omaa kämppää ja siitä saaduilla rahoilla maksettu Airbnb kämppä Suomessa. Tuokin on hyvä ratkaisu, en kyllä tiiä näinköhän kukaan vaihtaisi kämppää Australiaan asti…

    Tykkää

  2. Hieno idea, samaa olen ajatellut itse matkojen suhteen, jotka suuntautuvat pois Espanjasta, mutta ei Suomeen. Suomessa ollessamme asumme mun vanhempien isossa ok-talossa. Facebookin kautta olen kerran saanut meille koiravahdin 2 viikon reissun ajaksi. Se oli tosi hyvä juttu.

    Tykkää

  3. Päivitysilmoitus: Leikkipuistossa | Puolivälissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s