Viiniä kotiovelle

DSCN0812

Kun ensimmäisiä kertoja tein ostoksia ruokakaupoissa Saksassa, olin haltioissani. Rakastan tutkia ruokakauppojen valikoimaa eri maissa. Mutta olin myös innoissani viinihyllyistä ja varsinkin viinien hinnoista, jotka lähtivät parista eurosta. Kymppiä kalliimpaa pulloa ei yleensä näe muuta kuin isommissa ruokakaupoissa, samppanjat poislukien tietysti. Alkuvaiheessa nappasinkin usein viinin mukaan ruokaostosten yhteydessä. Olin kiinnostunut tutustumaan valikoimaan, maistelemaan eri laatuja. Aika pian kävi selväksi, että ruokakaupan viinit eivät ole erityisen tasokkaita. Toki joukossa on muutamia kivoja arkiviinejä, erityisesti saksalaisten valkoviinien osalta, mutta viinejä yksi kerrallaan kokeilemalla tuntui löytyvän enemmän huteja kuin hittejä.

Seuraavaksi ryhdyin tutustumaan viinikauppoihin. Ja niitähän täällä riittää. Lyhyen kävelymatkan päässä kotoani on ainakin viisi viinimyymälää. Jos on kiinnostunut viineistä, on niiden koluaminen mukavaa ajanvietettä. Koskaan ei tiedä, mitä helmiä missäkin pikkuputiikissa on tarjolla. Kolikon kääntöpuolena on toki se, että jos haluaa jotain tiettyä viiniä, niin sitä saattaa joutua metsästämään ympäri kaupunkia. Jos asuisin etelämpänä, kävisin varmasti hakemassa viinit suoraan viinitiloilta. Mutta Pohjois-Saksasta on sen verran pitkä matka viinialueille, että se on harvinaista hupia.

Aika pian ryhdyin hyödyntämään myös toista alkoholimonopolittoman maan etua: viinit voi tilata verkkokaupoista suoraan kotiinsa. Siinäkin riitti viini-intoilijalle iltapuhdetta. Piti etsiä nettikaupat, joissa on kiinnostavin valikoima ja hyviä tarjouksia. Kyllä on kuulkaa kätevää, kun postipoika kantaa viinilaatikot hissittömän talon neljänteen kerrokseen! Ja kun alehaukka on tarkkana viinikaupoissa ja tekee edullisia ostoksia, niin sehän on kuin rahaa pankkiin laittaisi. Viinien tilaaminen on muuten mahdollista myös Suomeen. Niin kauan kuin viini tilataan yksityiskäyttöön EU-maassa toimivasta kaupasta ja myyjä huolehtii kuljetuksesta, on tilaaminen laillista ja verovelvollisuus on myyjällä (lisätietoa aiheesta vaikka täältä).

2015-04-10 19.42.54-1

Postipojan kotiin kantamia viinejä voi sitten nautiskella omalla terassilla

Ajattelin vinkata teille muutamasta suosikkifirmastani, joista useimmiten tilaan. Joka kaupasta on myös pari viinisuositusta.

Ludwig von Kapffilla on erityisen hyvä valikoima laatuviinejä. Ja kunhan on löytänyt suosikkiviininsä, voi tarkkailla tarjouksia ja toisinaan saada haluamansa puoleen hintaan. Olen kokeillut täältä vaikka mitä eikä vielä kertaakaan ole tullut vastaan viiniä, josta en olisi pitänyt ollenkaan. Hyvä laatutaso siis kautta linjan. Toimituskulut Saksaan 6,95 euroa, Suomeen eivät taida toimittaa (selviää kysymällä). Kokeile valkoviineistä ainakin itävaltalainen Birgit Eichinger Grüner Veltliner ja punaviineistä portugalilainen Vinha do Monte.

Jacques’ on maanlaajuinen ketju, joilla on myymälä myös kotimme lähellä. Useimmiten pistäydynkin paikan päällä shoppailemassa, sillä viinejä voi myös maistella ennen ostamista. Kanta-asiakkaille on aina erikoistarjouksia. Postituskulut Saksaan 5,95 euroa, eivät toimita ulkomaille. Kokeile vaikka elsassilaista valkoviiniä Jean Geiler Pinot Blanc tai hyvän hinta-laatusuhteen cavaa Mont Michel.

Vinatis toimii Ranskassa, mutta heillä on myös saksalaiset, brittiläiset ja italialaiset sivut. Valikoima on Ranska-painotteinen. Usein alennuskampanjoita, jolloin voi tehdä löytöjä. Toimituskulut Saksaan 5 euroa, Suomeen 14 euroa (1-18 pulloa). Vinatis on äskettäin hinnoitellut viininsä korkeammiksi suomalaisille asiakkaille, mikä tarkoittaa että he maksavat Suomen tullille myyjän vastuulla olevat verot. Näin voi tapahtua jatkossa muidenkin verkkokauppojen kohdalla. Kokeile valkoviineistä Arbois Blanc Harmonie, sillä Juran alueen viinejä tulee harvoin vastaan. Bordeaux’n punaviineistä Chateau Haut Nadeau on miellyttävä ja usein tarjouksessa puoleen hintaan.

Vinexus vaikuttaa olevan yksi suurimmista saksalaisista viinin verkkokaupoista. Jos ei tiedä, mistä aloittaa, voi tilata kokeilupaketteja eri teemoilla (esim. eteläafrikkalaiset roseet, Pfalzin parhaat viinitilat tai suosituimmat pinot gris’t). Toimituskulut Saksaan 3,95 euroa, Suomeen 5 euroa (1-8 pulloa). Kokeile valkoviineistä rheingaulaista rieslingiä Prinz von Hesseniltä ja punaviineistä Delas Côtes-du-Rhône Saint Esprit.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s