Leipämaniaa

En ole vieläkään lakannut hämmästelemästä, miten paljon Saksassa on leipomoita. Ja apteekkeja myös, molempia löytyy melkein joka kulmalta. Tiedä sitten, korreloivatko ne keskenään. Leipää ja leipomuksia on tarjolla niin valtavia määriä, että on vaikea kuvitella kaiken tulevan syödyksi. Piti ihan googlettaa aiheesta tietoa. Parin vuoden takaisen tilaston mukaan jokainen saksalainen syö vuodessa 82 kg leipää ja leipomotuotteita. Euroopan innokkaimpia leivänsyöjiä siis. Ja leivän pitää olla tuoretta! Saksalainen ei voisi kuvitellakaan aamupalapöytää ilman tuoreita sämpylöitä. Iltaruokakin on melko tyypillisesti ”Abendbrot” eli leipää päällyksineen eikä meidän tapaamme lämmin ateria.

Edellisen kotitalomme alakerrassa oli leipomo. Olihan se aika ylellistä kipaista päällysvaatteitta noutamassa aamupalapöytään leivät. Leipomoa piti maailman sydämellisin turkkilainen rouva, jonka kanssa aina vaihdettiin kuulumiset. Usein hän myös antoi maistiaisia uusimmista kehittelemistään leipomuksista. Ikävää vain, että hän ei ollut erityisen hyvä leipuri. Iloisesti hymyillen piti silti nyökytellä ja sanoa että herkullista on, on!

2016-01-11 14.16.58

Nykyinen lähileipomomme vaikuttaa olevan kaupunginosamme suosituin. Viikonloppuisin jono kiemurtelee pitkälle kadulle asti. Olen kuullut monen hehkuttavan, miten hyviä heidän leipänsä ovat. Itse en ole yhtä vaikuttunut. Sämpylöitä kyllä on montaa sorttia, mutta ne eroavat toisistaan pääasiassa päälle ripoteltujen siementen perusteella. Itse leipä on kuivahkoa ja samanmakuista. Myönnän olevani tässä asiassa vähän kranttu. Kaipaan ranskalaisia patonkeja, niiden rapeutta ja sitkoa ja taivaallista makua. Sellaisia leipiä ei vain tässä maassa osata tehdä. Ja leivokset sitten, noh, se on kokonaan toisen postauksen aihe.

Advertisement

9 thoughts on “Leipämaniaa

 1. Hei munkin on sanottava, etten yleisesti ottaen ole saksalaisen leivän erityisen suuri fani. Mun makuun se on liian terveellisen makuista – en nyt keksinyt parempaakaan termiä. Siis ei todellakaan ranskalaista leipää, mutta ei sitten myöskään jälkiuunileivän kaltaista. Se yrittää olla tummaa olematta sitä kunnolla! Mulla on ollut tämän takia jo ikuisuuden mielessä opetella leivän leipomista juuren avulla, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nyt meidän uunista lisäksi ilmeisesti hajosi alalämpö eli sämpylöistä tulee pinnalta mustia ja pohjasta raakoja. Ehkä sitten seuraavassa asunnossa…

  Tykkää

  • Just niin! Se on mukamas tummaa ja sitten se kuitenkin on vehnäleipää jollain 10% ruislisällä… Mulla on ollut mielessä hankkia kunnon pata, jolla voisi tehdä pataleipää, sitä kun niin hehkutetaan monessa paikassa. Olitko säkin joskus tehnyt sitä, muistanko väärin?

   Tykkää

   • Joo kyllä! Raportoin asiasta silloin täällä: http://ajatuksiasaksasta.blogspot.de/2014/01/niin-hyva-leipa-ettei-sanotuksi-saa-eli.html. Toi leipä on kyllä ihanaa. Pitäis tehdä taas itsekin, jotenkin mukamas prosessin vaatima aika vaikeuttaa tekemistä, vaikkei siinä nyt tarttis muuta kuin vähän suunnitella ajankäyttöään. Tästä samasta syystä en esim. koskaan saa käytettyä kaapissa lojuvia kuivattuja kikherneitä, kun niitä pitäis ensin liottaa yön yli ja sitten keittää… Ei voi vaatia ihmiseltä tällaista panostusta! 😉

    Itse asiassa leipä on täällä kai usein hyvinkin ruispitoista, mutta mitä ilmeisimmin se ei ole ainoa avain onneen. Freiburgissa olen syönyt tosi hyvää leipää, mutta se on ilmeisesti tyypillistä vaan sille seudulle eikä ole sen koommin näkynyt. Ite pitäis selvästi kaikki tehdä 😉

    Tykkää

 2. Voi, ranskalaista patonkia ei voita mitään! Aikanaan on sielläkin tullut asuttua ja vieläkin muistelen kaiholla niitä leipiä. Mutta siis piti sanomani, että täältä meiltä päin Saksaa saa kyllä ihan kunnon ruisleipiä, sellaisia joissa 80-100% ruista ja leivottu hapattamalla taikinajuureen ja ihana kova pinta. Parhaimmat löytyvät luomuleipomoista ja näistä Alnaturan on aivan täydellistä!

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Torilla | Puolivälissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s